X
terug naar blogs

Snoeptastisch! vertelt! Over drop.

Drop wordt gemaakt van de zoethoutplant. Het wortelsap van deze plant is de basis voor het aloude dropje. Volgens de historieboekjes kon men in Italië in 1731 voor het eerst het sap uit zoethout omzetten naar drop. Daarvoor werd er ook gesproken over drop (tot ver voor het jaar 0), maar mogen we ervan uit gaan dat dit toen die tijd nog vooral over zoethout ging.

Hoe je drop maakt? Daar vertellen ze je alles over in de video van Het Klokhuis!

Vroeger was men ervan overtuigd dat drop een helende werking voor je had. Van maagzweren tot infecties, drop hielp. Het was in die tijd ook geen snoep, maar echt een soort medicijn. Het werd zelfs in de tijd van Napoleon met verschillende legers meegegeven en mocht dan uiteindelijk alleen gebruikt worden, als het echt niet meer anders kon. Het werkte daar ook tegen de dorst.

Tegenwoordig gebruiken we drop vooral als snoepgoed, maar toch zijn er ook mensen die graag een dropje eten als ze last hebben van een zere keel. Sterker nog: je moet oppassen met hoeveel drop je eet. Als je écht veel drop eet, kan je eerder last krijgen van een hoge bloeddruk.

Drop wordt niet alleen in Nederland gegeten, maar wel verreweg het meeste wordt in Nederland gegeten; ongeveer 32 miljoen kilo, dat komt neer op ongeveer 2 kg per persoon!

Er zijn talloze soorten drop te verkrijgen, maar een veel gegeten soorten drop zijn muntendrop, Engels drop, honingdrop, laurierdrop en de dropkatjes.

 

Krijg je al trek van dit drop verhaal? Check snel onze suikervrije of biologische drop in de webshop!